• darkblurbg

De meeste relatietherapeuten werken met een mix van verschillende wetenschappelijk bewezen technieken, uit verschillende stromingen in de relatietherapie. Zo is er de gedragstherapie, toegepast op relaties, die vooral communicatievaardigheden en probleemoplossingsvaardigheden biedt, en die partners ervan bewust maakt hoezeer hun eigen gedrag het gedrag van de ander beïnvloedt. Deze methode kijkt vooral naar het hier en nu en niet naar het verleden, en zet stellen aan het werk met huiswerkopdrachten, bijvoorbeeld elke dag iets aardigs voor elkaar doen, of oefenen met luisteren naar elkaar.

Soorten therapie

De cognitieve gedragstherapie kijkt vooral naar onrealistische verwachtingen en verkeerde aannames in je relatie, en leert je deze te vervangen door realistische en meer positieve gedachten. Andere, recentere en zelfs iets effectievere stromingen zijn de Integrative Behavioral Couples Therapy (ibct) van Christensen en Jacobson (1999), die zich richt op acceptatie van de verschillen tussen partners; en Affective Reconstruction van Snyder en Schneider (2002), die ervan uitgaat dat er in eerdere relaties verkeerde patronen kunnen zijn ontstaan, waardoor er afweer is ontwikkeld. In deze twee therapievormen wordt ook wat uitgebreider gekeken naar je verleden.

Een vrij jonge en succesvolle stroming is Emotionally Focused Therapy (EFT) van de Canadese therapeute en onderzoekster Sue Johnson. EFT richt zich op de onderliggende emoties van paren, op het herkennen van destructieve patronen en het herstellen en sterker maken van de band.

Relatietherapeuten die opgeleid zijn door de NVRG zijn in alle stromingen onderwezen, veelal ook in EFT. Maar er zijn ook therapeuten die speciaal tot EFT-therapeut zijn opgeleid. Hier bestaan dan wel weer verschillende opleidingsniveaus. De basiscursus en gevorderdencursus tot EFT-therapeut staan open voor iedereen, dus ook voor niet-psychologen zoals geïnteresseerde bloemisten en tandartsen. Wie deze cursussen heeft doorlopen, mag zich ‘basis-EFT-therapeut’ noemen. Dit wil nog niet zeggen dat je met een geregistreerde systeemtherapeut van doen hebt.

Een NVRG systeemtherapeut die zich geschoold heeft in EFT onderscheidt zich door de term register Therapeut. Hiermee ben je verzekerd van een kwalitatief hoogwaardige relatietherapeut.

Onze relatietherapeut Joost Rooks is zowel NVRG (St)geregistreerd alsmede EFT register therapeut.

Belangrijk: de ‘klik’

Behalve een goede opleiding is er nog een factor die bepaalt of je bij een relatietherapeut op de goede plaats zit. Wij vinden het heel belangrijk om te kijken wat je gevoel bij iemand is. Uit allerlei onderzoek is gebleken dat therapie vooral werkt als je een klik hebt met de therapeut. Dat werkt ook zo als je een arts nodig hebt: als je hem (of haar) maar een vreemde snuiter vindt of er geen vertrouwd gevoel bij hebt, neem je minder van hem(haar) aan. Dus als je je niet serieus genomen voelt door de therapeut, of als je het idee hebt dat het telkens niet gaat over de onderwerpen waarover je het wilt hebben, dan kan het zijn dat deze therapeut niet de juiste voor je is.

Een eerste stap is om dat uit te spreken. Vervolgens kun je dan samen met de therapeut bekijken welke aanpak beter past, en of het misschien beter zou zijn om een ander te zoeken. Maar meestal werkt zo’n gesprek een betere klik al in de hand, waardoor een andere therapeut niet eens meer nodig is. Een goede therapeut gaat altijd in dialoog en staat open voor opmerkingen van zijn cliënten.

Openheid voorop

Het kan dus best even duren voordat je een therapeut hebt gevonden die bij je past. Het helpt om bij vrienden en kennissen te vragen of zij een goede therapeut weten, en om van tevoren bij de therapeut te informeren hoe hij of zij werkt. De een zal zich meer op de emoties richten, de ander zal je meer zelf aan het werk zetten. Zo kun je van tevoren al inschatten of de werkwijze bij je past.

Het is niet gebruikelijk om bij relatietherapie partners apart van elkaar te behandelen, uitzonderingen daargelaten!

 

"De bloemist als therapeut? Als het om je relatie gaat, vertrouw deze dan toe aan professionals!"