• darkblurbg

Het onderhouden van relaties is voor velen vaak een hele klus. In elke relatie kom je moeilijkheden tegen. Het lukt vaak prima om er samen uit te komen maar soms lukt dat gewoonweg niet goed meer en is het zinnig om de expertise van een relatietherapeut te raadplegen.

Wat is relatietherapie?

"Denk maar niet dat je mij weer verliefd op mijn vriendin kunt maken. Ik wil hier niet zijn. Zij wil dit."

Zo opende een cliënt ooit het eerste relatietherapie gesprek dat hij en zijn partner hielden. Hij had duidelijk geen enkel idee wat relatietherapie inhoudt. Hij was in relatietherapie gegaan omdat zijn vriendin aandrong. Gelukkig werd hij gerustgesteld toen hij hoorde: ‘Ik ben Cupido niet. Mijn enige doel is jullie elkaar beter te laten begrijpen. Jij bent hier alleen om jouw kant van het verhaal doen.

Als de romantiek terugkomt is dat mooi, maar dat is niet per se het doel van relatietherapie. Het eerste doel van relatietherapie is wederzijds begrip stimuleren en ontdekken wat er wél mogelijk is. Soms is een liefdevolle breuk de best mogelijke uitkomst. Dat is precies wat er bij dit stel gebeurde. Het doel van hun therapie werd om ‘als goede vrienden uit elkaar gaan’ en ‘als co-ouders samen de kinderen op te voeden’.

Het doel van relatietherapie is dus per stel, per situatie verschillend. Het streven van relatietherapie is niet het creëren van de ideale relatie (want die bestaat niet). Het streven is te ontdekken wat twee unieke individuen van elkaar verwachten en onderzoeken of ze elkaar dat kunnen en willen geven. 

Herstel van beschadigde relaties is mogelijk maar vraagt van beide partners een grote (actieve) inzet om minstens de (eigen) relatie te willen onderzoeken voordat het besluit valt om al dan niet uit elkaar te gaan.

Zonder te oordelen of te veroordelen kijken we bij relatietherapie samen naar jullie situatie en proberen we samen een oplossing te vinden. Uiteraard kan dit verschillende kanten opgaan. Door ‘meervoudig partijdig’ te zijn (dit is echt iets anders dan onpartijdig en neutraal!) sluit onze relatietherapeut aan bij wat er tussen jullie gebeurd. De relatietherapeut is er voor jullie allebei. Hij hoeft dus niet te kiezen, hij is er immers voor jullie relatie!

Wanneer ga je in relatietherapie?

De eerste relatie zonder problemen bestaat niet. Juist als mensen heel veel van elkaar houden, komt er vaak spanning op de relatie te staan. Als iemand die je “wel okay” vindt even geen aandacht voor je heeft is dat geen probleem. Als je “geliefde” je negeert, komt dat daarentegen behoorlijk binnen.

Wat zijn nu problemen waarmee je naar een relatietherapeut kunt stappen? Dit zijn in onze praktijk de meest voorkomende issues:

  • Tegenstrijdige of botsende relatiebehoeften 
  • Een moeizame of destructieve communicatie
  • Wantrouwen en wrok door bedrog
  • Verschillen in behoefte en beleving van seks
  • Andere normen en waarden (over geld, opvoeding, politiek, religie)
  • Verschil in het dealen met externe problemen (familieproblemen, het verlies van een kind)
  • Individuele klachten van een van beide partners (zoals depressie, trauma,
    verslaving)
  • Uit elkaar groeien (door nieuwe levensfase of persoonlijke ontwikkeling)
  • Passie verdwenen

Deze lijst is echter niet volledig. Onze algemene stelregel is dan ook: “ het eerst zelf proberen op te lossen is een prima eigenschap van een gezonde relatie, alleen wanneer een probleem in jullie relatie steeds erger blijkt te worden, is het tijd om naar een relatietherapeut te gaan.” Als mensen samen in een negatieve spiraal zitten, is het namelijk moeilijk om er zelfstandig nog uit te komen. 

 

 

De vier grote vragen van elke relatietherapie zijn:

  1. Wat verwacht je concreet van elkaar? Zoals gezegd is dit vaak de basis van elke relatietherapie. Duidelijk krijgen wat je van de ander wil en wat je partner van jou verwacht.
  2. Willen én kunnen jullie elkaar in wederzijdse verwachtingen tegemoetkomen? Het is volstrekt normaal dat je niet aan alle wensen die je partner heeft kunt voldoen. Deze stap is dus een kwestie van onderhandelen en goed afstemmen.
  3. Wat zijn de redenen dat dat momenteel niet lukt? Zijn die redenen te overkomen? Hierbij kunnen problemen in de communicatie spelen, maar ook problemen die los staan van de relatie. Bijvoorbeeld psychologische of lichamelijke problemen bij een van de partners.
  4. Welke stappen moeten worden genomen om een wederzijds bevredigend samenzijn te creëren? Elkaar begrijpen is heel mooi, maar uiteindelijk zul je toch stappen moeten nemen om verandering teweeg te brengen.

Radio uitzending Joost Rooks, relatietherapeut.

 

AUDIO l Meer onrust in relatie door corona-periode

Gepubliceerd: Donderdag 04 juni 2020 13:17

Als je thuisquarantaine hebt dan zit je de hele tijd op elkaars lip. Daarom spraken wij in onze uitzending van 1Twente Vandaag met relatietherapeut Joost Rooks over hoe het nu eigenlijk gaat met onze relaties.

Redactie l 1Twente

Over het algemeen geeft de coronacrisis meer onrust in onze relaties dan in normale tijden. “Maar ik zie ook wel in enkele gevallen dat die onrust juist heeft gezorgd voor meer verbondenheid”, vertelt relatietherapeut Joost Rooks van de Kompassie Company.

Liefde is net zo belangrijk als een goede gezondheid
In de praktijk van Joost de Kompassie Company ziet hij dat het twee kanten op is gegaan. Je ziet relaties met veel onrust of meer verbondenheid. Als die onrust er is wat is het goede moment om bij een relatietherapeut aan te kloppen. “Het liefst zo snel mogelijk. Een relatie is net als het onderhoud van een auto, als er al iets kapot is dan is het nog moeilijker om te maken”, vertelt Joost en vult daarbij aan. “Liefde is net zo belangrijk als een goede gezondheid”.

Hieronder vind je het hele gesprek met Joost Rooks in 1Twente Vandaag.

Deel deze pagina: